Укупно приказа странице

26 септембар, 2013

Ko je zaista kriv za nasilje u skolama?

Prozivaju škole, govore o ekonomskoj krizi i padu sistema vrednosti, roditelje ne pominju.  Znam da ima puno razorenih porodica zbog siromaštva i opšteg beznadja. To još uvek ne znači da mladi nasilnici dolaze iz takvih porodica. Siromašne porodice se često trude da decu lepo vaspitaju i ova vrsta stigme nepoštena je. Ima i onih koje  deci pružaju sve  i ne snose nikakvu odgovornost za ponašanje svojih mezimaca.  Parama, skupim stvarima, ispunjavanjem svih zelja nadoknadjuju nebrigu i nedostatak emotivne bliskosti Bilo kako, roditelji su dužni da se staraju o svojoj deci, pa se pitam zašto roditelji maloletnika, koji na primer, pretuku prvaka u svojoj školi, krivično ne odgovaraju. Krivična odgovornost roditelja imala bi, ubedjena sam, više efekta nego svo naše ačenje sa raznim programima rešavanja vršnjačkog nasilja. Veronauka i gradjansko vaspitanje promašaj su. 
Ne mislim da deo odgovornosti ne snosi škola ali tvrdim da je škola samo jedna karika u lancu naše nesreće. Pita li se iko šta svakodnevni politički život promoviše, šta promovišu mediji, a šta vidieo igrice. Sad će da se jave branitelji video igara- razvijaju motoriku, strateško razmišljanje, sposobnost rešavanja problema itdi, itd. U redu, ali koje? A koje su nabijene agresijom? Samo nemojte da mi pričate o katarzi. 
Možda će ovaj doktor od ministra prosvete koji neće da amputira već da leči  obelodaniti  da nam je škola onakva kakva je zemlja.

Нема коментара:

Постави коментар