Укупно приказа странице

19 јун, 2013

Mala matura i ostale trice i kučine

Rešeni  testovi iz matematike na pijaci, na ulici, na društvenim mrežama. Ministarstvo prosvete saznaje u zadnji čas, kad su deca već zaoštrila olovke. Da se neko od 800 zaposlenih u Ministarstvu setio da bar povremeno gleda šta kruži na društvenim mrežama saznali bi ranije. Saznali bi i mnoge druge stvari o deci- šta ih muči u školi, čemu se rugaju, kako se snalaze da napišu domaći, da dodju do skraćenih verzija školske lektire i tako dalje. Samozadovoljni i uljuljkani u svojoj birokratskoj nepogrešivosti i funkcijom datoj mudrosti nemaju vremena za dečje trice i kučine.  Stvar se lako rešava tačno u podne na 36 C novi-rezervni test iz matematike.

Ubedjen da ne snosi odgovornost ministar prosvete će, po ko zna koji put, odlučno stati iza policijske istrage dok se   krivac ne uhvatu. A onda? Pa ništa,  osim ako Vlada zatraži njegovu ostavku.  Njoj je odgovoran jer ga je postvaila na to mesto. Naša političko-upravljačka paradigma je  osionost. Ministri su odgovorni  vladi a ne narodu koji ih je izborom doveo do te lestvice i nije ih sramota da to ponavljaju pred kamerama. Vlada koaliciona hoda po jajima. Neću ja tvog ali ni ti ne diraj mog  i tako može u nedogled. Usput, Srbi iznenada postadoše pomirljiv i trpeljiv narod.

Moralna odgovornost za organizaciju, odnosno lošu organizaciju i loše rezultate  nepoznata je kategorija našim ministrima. Ministar finansija  je spreman da ga smene ako nadju boljeg. Ni njega nije sramota. Čovek uveren da je najbolji, a nekako mi i dodje milo da je tako. Nije samo ministar prosvete najbolji, svi su najbolji, mi smo najgori.

A za sve je kriv Pera pisar.

1 коментар:

  1. Gotovo patološki nedostatak bilo kakvog osecanja odgovornosti i odsustvo svih moralnih obzira od strane gospodina ministra. Sa druge strane država koja nije u stanju da organizuje regularan prijemni ispit za osmake nema šta da traži u društvu razvijenih zemalja. Imajuci u vidu i da su i sami prijemni ispiti ovakvi kakvi jesu jedno poniženje za obrazovni sistem.

    ОдговориИзбриши