Укупно приказа странице

20 март, 2010

Javne nabavke nase prosvete

Ovo je stvar prosvećenosti, druge vrste znanja  neophodnog onima koji vode prosvetu. Dva istinita šokantna primera:

1. Direktorka predškolske ustanove u Beogradu obaveštava uredništvo pedagoškog časopisa da ne mogu da se pretplate na taj časopis jer prvo moraju da  sprovedu postupak javne nabavke.  Stolice i stručna literatura u isti koš.

2. Direktor  osnovne škole otkazuje pretplatu na stručni časopis iako zaposleni u školi smatraju da im  "časopis znatno pomaže u radu". Medjutim lokalna samouprava, odnosno Odeljenje za društvene delatnosti odbija da izdvoji sredstva za te potrebe.  Eto tako lepo, Zakon obavezuje nastavnike da se usavršavaju, a lokalna zajednica, valjda u duhu proklamove štednje, smatra da su to koještarije.  Te će pare  dobro doći za neku feštu kad se sakupe mili nam političari ili za neki put u beli svet da vidimo kako se to radi u Evropi. Možda tamo ne čitaju šta pišu stručnjaci pa im zato ide mnogo bolje nego nama.  



4 коментара:

  1. Мој прилог бирократској глупости
    Стручним усавршавањем или бар ангажманом сматра се и рад у стручним друштвима, руковођење или учешће у раду тела стручног друштва. Једини сам школски библиотекар у УО Друштва школских библиотекара Србије, коме пут на састанке општина не плаћа са оваквим образложењем: школа вам већ плаћа радни дан, који нисте одрадили јер сте били на састанку. шта би ви, да вам још платимо и ваша путовања?!
    Неки упорно мере свет по себи - свој однос према службеном путовању као приватном путовању, пренели су на свачији ангажман и у складу с тим тумаче законе, а често их и кроје.

    ОдговориИзбриши
  2. Тешко ћете у Београду наћи директоре предшколскежих установа који поседују факултетску диплому релевантног факултета и имају каквог таквог ѕнања о управљању сложеним и хипертрофираним обраѕовним институцијама као што су београдске предшколске установе.
    Тешко ће се са таквим руководећим кадром просвећивати будући нараштаји.
    Нека се пожури са увођењем лиценци за директоре у просвети, траћимо квалитетне људске ресурсе зарад добробити игнораната и дилетаната

    ОдговориИзбриши
  3. Љиљана Грујић26. мај 2010. 01:29

    Улагањем у знање повећава се вредност појединаца који својим способностима води ка напретку, бољитку, квалитетнијем животу и вишем животном стандарду.

    ОдговориИзбриши
  4. Љиљана Грујић29. јун 2010. 15:28

    Видим да су усвојене листе домаћих научних часописа за 2010. годину и да је поменути часопис за друштвене науке сврстан у категорију М24. Паметном доста. Уредници часописа и уређивачком одбору честитам и желим даљи успех, напредак и раст. За коју годину да уврстите часопис и на SCI листу.

    ОдговориИзбриши